Wyposażenie gastronomii

Jak działa kostkarka do lodu i jaką wybrać do lokalu?

 

Właściwie dobrana kostkarka do lodu ma niebagatelne znaczenie dla funkcjonowania obiektów w branży HORECA i Food Retail. Odpowiada nie tylko za rodzaj lodu, jakim będzie dysponował lokal, ale też za efektywność codziennej pracy i ponoszone koszty. Właściwości kostkarki do lodu decydują o ilości napojów, jaką będzie można przygotować w określonym czasie. Bezpośrednio wpływają też na ich estetykę i smak. Aby dobrze spełniać swoje zadania, urządzenia te powinny być wydajne, ergonomiczne i zbudowane z wysokiej jakości materiałów. To właśnie wykorzystanie odpowiedniej metody pracy wpływa na to, w jakim lokalu – i w jakim zakresie – będzie można je wykorzystać. Jak działa kostkarka do lodu i jak wybrać najlepszą?

Kostkarki i wytwornice lodu Scotsman – siła doświadczenia

Scotsman to wiodący producent kostkarek i wytwornic lodu. W swojej ofercie ma zarówno urządzenia produkujące 23 kg lodu na dobę, jak i zaawansowane maszyny przemysłowe o wydajności wynoszącej ponad 2 tony. Tak szeroki asortyment sprawia, że produkty marki wykorzystują zarówno niewielkie lokale, jak i gastronomiczni giganci. Do tej pory zainstalowano ponad 1 000 000 urządzeń Scotsman na wszystkich kontynentach. Tak imponujące liczby nie biorą się znikąd. Kostkarki do lodu tego producenta są dziś kojarzone z jakością, funkcjonalnością i nowoczesną technologią. Lokale, które zostały w nie wyposażone, dysponują wydajnym sprzętem, pozwalającym zaoszczędzić mnóstwo czasu i znacznie przyspieszyć rutynowe czynności (związane np. z przygotowywaniem drinków). To jednak nie wszystkie zalety tych urządzeń. Za sprawą budowy i zastosowanych technologii kostkarki Scotsman cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia i niezawodnością. Ich zakup jest jedną z najlepszych inwestycji w lokalach z sektora HORECA.

Budowa kostkarki do lodu

Kompaktowe kostkarki i wytwornice lodu Scotsman mają wbudowany pojemnik na lód i umożliwiają wygodny dostęp do wyprodukowanych kostek. Można po nie sięgnąć przez przesuwne drzwiczki, podnoszone jednym ruchem. Wewnątrz zbiornika zamontowany jest specjalny wkład antybakteryjny, zapobiegający namnażaniu się mikroorganizmów. Kostkarki serii EC są wyposażone w zaawansowany system odprowadzania skroplin, dzięki któremu nie trzeba obawiać się, że maszyna będzie umiejscowiona na złej wysokości lub zbyt daleko od odpływu. Kostkarki i wytwornice lodu o wyższych wydajnościach wymagają osobnego zbiornika na lód. Minimalna pojemność takiego zbiornika to 129 kg, a maksymalna to ponad 1000 kg. Decydując się na kostkarkę o dużej wydajności, można więc samodzielnie dobrać taką pojemność, która będzie w pełni odpowiadała na zapotrzebowanie lokalu.

Nasze urządzenia są bardzo łatwe w obsłudze. Mają nowoczesny design, a za sprawą wykorzystania nierdzewnej stali szlachetnej są odporne na uszkodzenia i zarysowania. Dzięki temu nie tylko świetnie wyglądają, ale też dobrze sprawdzają się przy bardzo intensywnej eksploatacji. Prosta budowa i łatwa obsługa to tylko jedne z wielu zalet kostkarek do lodu Scotsman. Dla pełnego komfortu użytkowania w urządzeniach zastosowano wygodne elektroniczne sterowanie, zewnętrzne lampki kontrolne i sygnalizację czyszczenia.

Polecane produkty
NW 307 ECOX

Kostkarka do lodu

  • Wydajność: 190 kg/24h
>
NW 308

Kostkarka do lodu

  • Wydajność: 160 kg/24h
>
EC 226

Kostkarka do lodu

  • Wydajność: 150 kg/24h
>
MXG 328

Kostkarka do lodu

  • Wydajność: 150 kg/24h
>
EC 206

Kostkarka do lodu

  • Wydajność: 137 kg/24h
>
AC 126

Kostkarka do lodu

  • Wydajność: 74 kg/24h
>

Jak działa kostkarka do lodu?

Działanie profesjonalnego urządzenia do produkcji lodu znacznie różni się od działania kostkarki w lodówce. Urządzenia Scotsman wykorzystują technologię natryskową. W efekcie produkowany jest lód o konkretnych właściwościach. Nie ma tu miejsca na ręczne wlewanie wody czy zamrażanie jej w foremkach. Kostki w urządzeniach Scotsman są formowane pojedynczo poprzez natryskiwanie wody na poziomy parownik. Tak powstaje lód typu Gourmet. To krystaliczne kostki, które rozpuszczają się bardzo powoli, dlatego napój długo pozostaje chłodny. Znajdują zastosowanie m.in. w branży HORECA, piekarniach, fabrykach lodu oraz medycynie. Scotsman wykorzystuje też technologię pionowego parownika, która odpowiada za wysoką wydajność i niewielkie koszty działania urządzenia. W ten sposób produkowany jest lód typu Dice. To sześcienne kostki, które bardzo szybko schładzają napoje. Wykorzystuje się je najczęściej w sieciach fast food, klubach i hotelach.

Bogaty wybór i rzetelne rekomendacje

Aby wybrać odpowiednią kostkarkę, należy zdecydować, jaki rodzaj lodu jest potrzebny, a następnie określić dzienne i maksymalne zapotrzebowanie (od tego zależeć będzie pojemność zbiornika). We wbudowanym pojemniku zmieści się ilość lodu odpowiadająca połowie dobowej wydajności urządzenia. Jeśli Twoje zapotrzebowanie jest większe, wybierz model modułowy, do którego możesz dobrać zbiornik o większej pojemności. Należy pamiętać, że wszystkie nasze kostkarki powinny mieć zainstalowany filtr do wody, żeby uniknąć osadzania się kamienia oraz wydłużyć żywotność urządzenia. Zastanawiasz się, jaką kostkarkę do lodu wybrać? Skontaktuj się z nami. Nasi pracownicy z przyjemnością doradzą Ci najkorzystniejsze rozwiązanie, bazując na ponad 30-letnim doświadczeniu w chłodnictwie przemysłowym.

Przeczytaj także

Zobacz
wszystkie wpisy
>

Wyposażenie kuchni w restauracji – co jest potrzebne?

Sukces restauracji zaczyna się od jej wyposażenia. Odpowiednio dobrany sprzęt gastronomiczny pozwala nie tylko wydajniej i wygodniej pracować, ale też zredukować koszty związane z prowadzeniem biznesu.

Więcej

Co to jest HACCP w gastronomii? Zasady i porady

Jakość i bezpieczeństwo serwowanej żywności to kluczowe czynniki, odpowiadające za sukces restauracji. Aby utrzymać usługi na jak najwyższym poziomie, należy przestrzegać ściśle określonych zasad.

Więcej

Zbiorniki do lodu – na co zwrócić uwagę, jaki zbiornik wybrać do naszej maszyny?

Lód jest powszechnie stosowany w gastronomii, przemyśle spożywczym, rybołówstwie, transporcie, branży SPA oraz medycynie. Każdego dnia profesjonalne kostkarki i wytwornice produkują ogromne ilości zmrożonych łusek, płatków i kryształków, niezbędnych do funkcjonowania danego biznesu.

Więcej