Frytownice to jedne z najważniejszych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii. Ich duża popularność wynika z faktu, że pozwalają bardzo szybko przygotowywać potrawy o wysokich walorach wizualnych i smakowych. Smażalnice gastronomiczne (bo pod taką nazwą występują profesjonalne frytownice przemysłowe) pozwalają zachować smak, naturalną soczystość i kruchość produktów spożywczych. Bardzo wiele zależy jednak od modelu urządzenia. Jakie frytownice można znaleźć na rynku? Który producent jest wart polecenia? Jaki model wybrać do dużego punktu gastronomicznego?
Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.
Jakość i bezpieczeństwo serwowanej żywności to kluczowe czynniki, odpowiadające za sukces restauracji. Aby utrzymać usługi na jak najwyższym poziomie, należy przestrzegać ściśle określonych zasad.
Lód odgrywa w przemyśle bardzo ważną rolę. Wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko jako dodatek do kolorowych drinków, ale też miejsce ekspozycji lub magazynowania żywności. W odpowiednio wyprodukowanych, zmrożonych płatkach przechowuje się m.in. ryby, mięso i owoce morza. Lód taki może też posłużyć do transportu produktów spożywczych, a także do szybkiego schładzania wina lub szampana. To, do czego można wykorzystać lód, determinowane jest przez jego rodzaj.