Wyposażenie kuchni w restauracji – co jest potrzebne?
Sukces restauracji zaczyna się od jej wyposażenia. Odpowiednio dobrany sprzęt gastronomiczny pozwala nie tylko wydajniej i wygodniej pracować, ale też zredukować koszty związane z prowadzeniem biznesu. Należy pamiętać, że wyposażenie będzie różniło się w zależności od typu i wielkości lokalu oraz skali działalności. Dlatego dobór urządzeń musi być dobrze przemyślany i dostosowany do indywidualnych potrzeb.
W branży nieustannie pojawiają się nowe rozwiązania i technologie, które usprawniają pracę w kuchni. Innowacje wymusza stale przesuwana granica wydajności i energooszczędności sprzętu. Poniżej tłumaczymy, jak powinno wyglądać funkcjonalne i profesjonalne wyposażenie kuchni w restauracji. Podpowiadamy też, które marki produkują sprzęt najlepszej jakości.
Jak wyposażyć kuchnię w restauracji?
Najważniejsze i najbardziej niezbędne w kuchni sprzęty to smażalnice (nazywane też frytownicami) oraz szafy grzewcze. Kompleksowe wyposażenie lokalu powinno obejmować także urządzenia chłodnicze i mroźnicze, dzięki którym możliwe jest racjonalne gospodarowanie produktami spożywczymi i wydłużenie ich przydatności do spożycia. Nieoceniona będzie też oczywiście pojemna zmywarka. Kluczowe czynniki, które decydują o jakości urządzeń gastronomicznych, to ich wydajność, solidność, bezpieczeństwo i energooszczędność. Właśnie na te elementy należy zwrócić szczególną uwagę, wybierając wyposażenie kuchni.
Podstawowe wyposażenie kuchni w restauracji
Obróbkę termiczną żywności najczęściej wykonuje się z użyciem smażalnic, które pozwalają na szybkie przygotowanie mnóstwa potraw – w tym mięs, ryb i warzyw. Wbrew powszechnej opinii, nie wykorzystują one dużych ilości tłuszczu i nie wysuszają potraw. Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości przygotowywanych dań, polecamy nowoczesne frytownice marki Henny Penny. Pozwalają one zachować naturalny smak i wilgotność produktów, a jednocześnie zapobiegają wnikaniu do nich oleju. W efekcie dania przygotowywane w smażalnicach są zdrowsze i mniej kaloryczne niż dania smażone w głębokim tłuszczu. Dowiedz się więcej na temat doboru frytownic – przeczytaj artykuł Jaką frytownicę wybrać do dużych punktów gastronomicznych?
Niezbędnymi elementami każdej profesjonalnej restauracji są też szafy grzewcze, służące do przechowywania produktów spożywczych w ściśle określonej temperaturze. Są nieocenione w dużych kuchniach, w których wydaje się wiele posiłków w tym samym czasie. Szafy grzewcze umożliwiają nie tylko podgrzanie dań, ale też ich wygodne dostarczanie na salę z gośćmi (np. w trakcie wesela). Podobnie jak w przypadku frytownic najlepszym producentem szaf grzewczych jest firma Henny Penny. Urządzenia tej marki znane są ze swojej niezawodności oraz wielu innowacyjnych rozwiązań, które podnoszą wydajność pracy i poprawiają jej organizację.
Chłodnicze wyposażenie kuchni w restauracji
Jeśli dysponujesz dużym lokalem i planujesz zamrażać żywność, zdecyduj się na zamrażarkę, która zachowa doskonały wygląd i naturalny smak produktów. Takim urządzeniem jest zamrażarka szokowa marki Normann. Pozwala ona natychmiastowo obniżyć temperaturę produktów spożywczych. Tym, co odróżnia ją od standardowych zamrażarek, jest to, że można w niej mrozić produkty gorące (od razu po przygotowaniu). Szybkie chłodzenie możliwe jest dzięki wysokiemu współczynnikowi wnikania ciepła, niskiej temperaturze nawiewu i doskonałej cyrkulacji powietrza wewnątrz komory. Do chłodzenia produktów przydadzą się z kolei komory przechowalnicze. To specjalne urządzenia do przechowywania żywności, w których panuje niska temperatura. Wykorzystanie ich pozwala na spowolnienie procesów życiowych, zachodzących w produktach spożywczych. W efekcie żywność długo zachowuje świeżość, mimo że nie zostaje zamrożona.
Dodatkowe wyposażenie kuchni restauracji
Ciężko wyobrazić sobie profesjonalną kuchnię bez dużej i funkcjonalnej zmywarki. To niezbędny sprzęt, który pozwala zachować w miejscu pracy higienę i porządek. Szczególnie polecamy zmywarki szwedzkiej produkcji Granuldisk®. To tzw. zmywarki granulowe do zastosowania profesjonalnego, wyposażone w wiele zaawansowanych programów. Ich działanie jest bardzo proste. Pod wpływem uderzeń granulek w wysokiej temperaturze naczynia są dokładnie czyszczone i dezynfekowane. Co szczególnie ważne, korzystanie ze zmywarek Granuldisk® wyraźnie ogranicza zużycie wody, energii oraz środków chemicznych.
Pamiętaj, że w branży gastronomicznej ważne jest nie tylko dobranie odpowiedniego sprzętu, ale też regularne czyszczenie go. Aby dowiedzieć się, w jaki sposób należy dbać o urządzenia w profesjonalnej kuchni, przeczytaj artykuł Jak prawidłowo dbać o maszyny gastronomiczne? Czyszczenie i pielęgnacja.
Przeczytaj także
Zobaczwszystkie wpisy