Chłodnictwo przemysłowe

Chłodzenie maszyn i urządzeń



Praktycznie każdy zakład przemysłu spożywczego, chemicznego, farmaceutycznego, mechanicznego i papierniczego wymaga instalacji wody lodowej na potrzeby chłodzenia maszyn, urządzeń i procesów technologicznych.

 

Wytwarzanie wody lodowej odbywa się w sprężarkowych agregatach chłodniczych, których wydajność musi pokrywać zapotrzebowanie na odebranie ciepła od maszyn i procesów technologicznych. Agregaty wody lodowej w zależności o wymaganej temperatury wody opuszczającej wymiennik ciepła mogą być wyposażone w sekcje free coolingu umożliwiająca wykorzystanie powietrza zewnętrznego o odpowiednio niskiej temperaturze do realizacji procesu chłodzenia wody. Możliwość zastosowania glikolu lub mrówczanu potasu jako nośnika ciepła sprawia, że urządzenia te mogą pracować przez cały rok bez ryzyka zamarznięcia zładu znajdującego się w części hydraulicznej np. w trakcie przerw technologicznych na zakładach produkcyjnych.

Woda lodowa w przemyśle - chłodzenie maszyn

Jako firma analizujemy możliwość szerokiego zastosowania absorpcyjnych agregatów wody lodowej z wykorzystaniem ciepła technologicznego lub odpadowego wytwarzanego przy okazji realizacji procesów produkcyjnych.

Skontaktuj się z nami

Dział handlowy

Specjalista ds. sprzedaży

Sylwester Wronowski

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie – czy lód sprawdza się lepiej niż woda lodowa?

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.

Więcej

Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.

Więcej