Chłodnictwo przemysłowe

Zamrażanie i wychładzanie szokowe


Zadaniem komór szokowego schładzania oraz mrożenia jest odebranie ciepła od produktów bezpośrednio po ich obróbce termicznej czy w przypadku owoców po ich zebraniu.


Proces szokowego schładzania i zamrażania ma na celu zapobieganiu rozwojowi bakterii i gwałtownemu parowaniu wody co skutkowałoby ubytkiem masy. Dzięki szokowemu schładzaniu i mrożeniu produkty zachowują swój smak, aromat i odpowiednią zawartość wilgoci. Odpowiednio przeprowadzony, zautomatyzowany proces szokowego schładzania i zamrażania pozwala na ograniczenie ubytków masy, skrócenie czasu produkcji oraz ograniczenie czasu przechowywania. Mikroprocesorowe sterowniki zapewniające pełną kontrolę nad przebiegiem procesu chłodzenia i mrożenia zapewniając odpowiedni poziom jakości i bezpieczeństwa produktu.

Komory szokowego schładzania oraz mrożenia

Szokowe schładzanie i zamrażanie w nowoczesnych komorach z energooszczędnymi wentylatorami oraz agregatami z pełną regulacją wydajności pozwalają na ograniczenie zużycia energii.

Skontaktuj się z nami

Dział handlowy

Specjalista ds. sprzedaży

Sylwester Wronowski

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie – czy lód sprawdza się lepiej niż woda lodowa?

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.

Więcej

Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.

Więcej