Zamrażanie i wychładzanie szokowe
Zadaniem komór szokowego schładzania oraz mrożenia jest odebranie ciepła od produktów bezpośrednio po ich obróbce termicznej czy w przypadku owoców po ich zebraniu.
Proces szokowego schładzania i zamrażania ma na celu zapobieganiu rozwojowi bakterii i gwałtownemu parowaniu wody co skutkowałoby ubytkiem masy. Dzięki szokowemu schładzaniu i mrożeniu produkty zachowują swój smak, aromat i odpowiednią zawartość wilgoci. Odpowiednio przeprowadzony, zautomatyzowany proces szokowego schładzania i zamrażania pozwala na ograniczenie ubytków masy, skrócenie czasu produkcji oraz ograniczenie czasu przechowywania. Mikroprocesorowe sterowniki zapewniające pełną kontrolę nad przebiegiem procesu chłodzenia i mrożenia zapewniając odpowiedni poziom jakości i bezpieczeństwa produktu.
Komory szokowego schładzania oraz mrożenia
Szokowe schładzanie i zamrażanie w nowoczesnych komorach z energooszczędnymi wentylatorami oraz agregatami z pełną regulacją wydajności pozwalają na ograniczenie zużycia energii.