Polski (PL)Polski (PL)
Polski (PL)Polski (PL)
English (United Kingdom)English (United Kingdom)
Українська (Україна)Українська (Україна)
Deutsch (Deutschland)Deutsch (Deutschland)

Mroźne tematy

Co to jest HACCP w gastronomii? Zasady i porady

Co to jest HACCP w gastronomii? Zasady i porady

Jakość i bezpieczeństwo serwowanej żywności to kluczowe czynniki, odpowiadające za sukces restauracji. Aby utrzymać usługi na jak najwyższym poziomie, należy przestrzegać ściśle określonych zasad. Ujęte są one w systemie HACCP. To specjalna książka, zawierająca jasne instrukcje oraz dokumentację związaną ze wszystkimi aspektami higieny w lokalu gastronomicznym. Jej celem jest wyeliminowanie przyczyn zagrożeń dla zdrowia w miejscu ich powstawania.
szczegóły
Jak działa kostkarka do lodu i jaką wybrać do lokalu?

Jak działa kostkarka do lodu i jaką wybrać do lokalu?

Właściwie dobrana kostkarka do lodu ma niebagatelne znaczenie dla funkcjonowania obiektów w branży HORECA i Food Retail. Odpowiada nie tylko za rodzaj lodu, jakim będzie dysponował lokal, ale też za efektywność codziennej pracy i ponoszone koszty. Właściwości kostkarki do lodu decydują o ilości napojów, jaką będzie można przygotować w określonym czasie. Bezpośrednio wpływają też na ich estetykę i smak.
szczegóły
Lód płatkowy i lód łuskowy

Lód płatkowy i lód łuskowy

Lód odgrywa w przemyśle bardzo ważną rolę. Wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko jako dodatek do kolorowych drinków, ale też miejsce ekspozycji lub magazynowania żywności. W odpowiednio wyprodukowanych, zmrożonych płatkach przechowuje się m.in. ryby, mięso i owoce morza. Lód taki może też posłużyć do transportu produktów spożywczych, a także do szybkiego schładzania wina lub szampana.
szczegóły
Lód w wyposażeniu saun i SPA

Lód w wyposażeniu saun i SPA

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowaniaproduktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wielerodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy br...
szczegóły
Odzysk ciepła w instalacjach chłodniczych

Odzysk ciepła w instalacjach chłodniczych

Zjawisko to skłania do podejmowania działań, które pozwolą w większym stopniu uniezależnić się od dostawcówi zmniejszyć swoje zapotrzebowanie na prąd. Firmy, dążąc do efektywności energetycznej, szukają sposobów na rozsądniejsze wykorzystanie zasobów, ograniczanie ewentualnych strat i redukcję kosztów.
szczegóły
Zbiorniki do lodu – na co zwrócić uwagę?

Zbiorniki do lodu – na co zwrócić uwagę?

By jak najdłużej zachowały one swoje właściwości, muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach. Kluczowejest więc dobranie właściwych zbiorników, które zapewnią bezpieczne i higieniczne przechowywanie dużych ilościlodu.
szczegóły
Znaczenie lodu w zakładach przetwórstwa rybnego

Znaczenie lodu w zakładach przetwórstwa rybnego

Lód pełni bardzo ważną funkcję w przemyśle rybnym. Wykorzystuje się go już na etapie połowu i w całym późniejszym łańcuchu sprzedaży. Do przetwórstwa 1000 kg ryb wykorzystuje się około 1000 kg lodu! Dlaczego jest tak potrzebny?
szczegóły
Zamrażarka szokowa

Zamrażarka szokowa

Zamrażanie produktów spożywczych w branży gastronomicznej wymaga użycia specjalistycznego sprzętu. Ważne są nie tylko jakość, wydajność i rozmiary urządzeń, ale przede wszystkim zastosowana technologia. By dowieść, jak dużejest jej znaczenie, posłużymy się prostym porównaniem. Pamiętasz moment, gdy wyjąłeś z kuchennego zamrażalnikamaliny? Po rozmrożeniu nie przypominały tych samych, świeżych i aromatycznych owoców. To wina technologiimrożenia.
szczegóły
Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa,kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient. Z tego powoduzakłady piekarnicze i cukiernicze wciąż pracują nad unowocześnieniem swoich procesów produkcji i szukająrozwiązań podnoszących walory żywności.
szczegóły