Polski (PL)Polski (PL)
Polski (PL)Polski (PL)
English (United Kingdom)English (United Kingdom)
Українська (Україна)Українська (Україна)
Deutsch (Deutschland)Deutsch (Deutschland)

Przetwórstwo

Lód płatkowy i lód łuskowy

Lód płatkowy i lód łuskowy

Lód odgrywa w przemyśle bardzo ważną rolę. Wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko jako dodatek do kolorowych drinków, ale też miejsce ekspozycji lub magazynowania żywności. W odpowiednio wyprodukowanych, zmrożonych płatkach przechowuje się m.in. ryby, mięso i owoce morza. Lód taki może też posłużyć do transportu produktów spożywczych, a także do szybkiego schładzania wina lub szampana.
szczegóły
Odzysk ciepła w instalacjach chłodniczych

Odzysk ciepła w instalacjach chłodniczych

Zjawisko to skłania do podejmowania działań, które pozwolą w większym stopniu uniezależnić się od dostawcówi zmniejszyć swoje zapotrzebowanie na prąd. Firmy, dążąc do efektywności energetycznej, szukają sposobów na rozsądniejsze wykorzystanie zasobów, ograniczanie ewentualnych strat i redukcję kosztów.
szczegóły
Znaczenie lodu w zakładach przetwórstwa rybnego

Znaczenie lodu w zakładach przetwórstwa rybnego

Lód pełni bardzo ważną funkcję w przemyśle rybnym. Wykorzystuje się go już na etapie połowu i w całym późniejszym łańcuchu sprzedaży. Do przetwórstwa 1000 kg ryb wykorzystuje się około 1000 kg lodu! Dlaczego jest tak potrzebny?
szczegóły
Zamrażarka szokowa

Zamrażarka szokowa

Zamrażanie produktów spożywczych w branży gastronomicznej wymaga użycia specjalistycznego sprzętu. Ważne są nie tylko jakość, wydajność i rozmiary urządzeń, ale przede wszystkim zastosowana technologia. By dowieść, jak dużejest jej znaczenie, posłużymy się prostym porównaniem. Pamiętasz moment, gdy wyjąłeś z kuchennego zamrażalnikamaliny? Po rozmrożeniu nie przypominały tych samych, świeżych i aromatycznych owoców. To wina technologiimrożenia.
szczegóły