Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.
Frytownice to jedne z najważniejszych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii. Ich duża popularność wynika z faktu, że pozwalają bardzo szybko przygotowywać potrawy o wysokich walorach wizualnych i smakowych. Smażalnice gastronomiczne (bo pod taką nazwą występują profesjonalne frytownice przemysłowe) pozwalają zachować smak, naturalną soczystość i kruchość produktów spożywczych. Bardzo wiele zależy jednak od modelu urządzenia. Jakie frytownice można znaleźć na rynku? Który producent jest wart polecenia? Jaki model wybrać do dużego punktu gastronomicznego?
Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.
Sukces restauracji zaczyna się od jej wyposażenia. Odpowiednio dobrany sprzęt gastronomiczny pozwala nie tylko wydajniej i wygodniej pracować, ale też zredukować koszty związane z prowadzeniem biznesu.