Profesjonalna gastronomia

Modułowe komory chłodnicze

Modułowe komory chłodnicze, które posiadamy w ofercie,  różnią się wymiarami, przeznaczeniem i sposobem wykonania, jednak łączy je jedno – wszystkie są solidne, funkcjonalne i niezawodne.

Stawiamy na innowacyjne i wszechstronne rozwiązania. O jakości oferowanych przez nas urządzeń świadczy współpraca z firmą Desmon – światowym liderem w produkcji sprzętu chłodniczego.

Z bogatej oferty naszej firmy możesz wybrać idealną chłodnię modułową, dobraną do profilu Twojej działalności, która sprosta rygorystycznym wymogom przechowywania żywności (i nie tylko). Sam decydujesz, jakie parametry ma mieć Twoja komora chłodnicza i do jakich warunków pracy ma być dostosowana. Możesz wybrać materiał wykończenia oraz szerokość otworu drzwiowego. Bogata oferta sprzętu i produkcja na zamówienie to gwarancja, że trafi do Ciebie produkt w 100% spełniający Twoje oczekiwania.

Komory chłodnicze Desmon

Marka Desmon powstała w 1994 roku jako firma handlująca sprzętem spożywczym. Założyła ją rodzina De Santis. W 1998 roku spółka kupiła zakład produkcyjny na południu Włoch i rozpoczęła produkcję urządzeń chłodniczych. Firma prężnie się rozwijała i po kilku latach stała się jednym z liderów na europejskim rynku chłodnictwa profesjonalnego. Klienci pokochali sprzęt Desmon za wysoką jakość, elegancki design i doskonałą wydajność nawet w trudnych warunkach pracy. Obecnie we Włoszech znajdują się dwa nowoczesne zakłady produkcyjne firmy o łącznej powierzchni 25 000 m².

Flagowe produkty marki to modułowe komory chłodnicze, produkowane z paneli o grubości 100 mm. W ofercie firmy dostępne są modele chłodni o kubaturze od 1,84 m³ do 36 m³. Ich wykończenie zewnętrzne i wewnętrzne wykonane jest z białej stali szlifowanej, która nadaje się do zastosowań spożywczych, medycznych i laboratoryjnych. Na życzenie klienta możliwe jest wykończenie ze stali nierdzewnej.


Izolacja w komorach chłodniczych

Komora chłodnicza, która służy do przechowywania produktów spożywczych lub farmaceutycznych, musi być szczelna. Dlatego ogromną rolę w tych urządzeniach odgrywa prawidłowa izolacja cieplna. W chłodniach Desmon wykonano ją z cyklopentanu o wysokiej gęstości, niezawierającego CFC (chlorofluorowęglowodorów) i HCFC (wodorochlorofluorowęglowodorów). Związki te wyeliminowano z produkcji, ponieważ wykazują szkodliwy wpływ na atmosferyczną warstwę ozonową. Cyklopentan, stosowany przez markę Desmon, doskonale sprawdza się jako izolacja zarówno dla temperatur ujemnych, jak i dodatnich.
Zakresy temperatur w komorach chłodniczych Desmon wynoszą:
• od 0°C do +8°C dla przechowywania żywności
• od +2°C do +8°C oraz od -10°C do -25°C dla zastosowań medycznych i laboratoryjnych.


Wymiary komór chłodniczych

Chłodnie modułowe z oferty Kaleta Group dostępne są w ponad 200 różnych wymiarach i 5 różnych wysokościach (2040/2200/2400/2700/3000 mm), dzięki czemu bez problemu dobierzesz urządzenie do profilu swojej działalności. Szerokość modułu komory wynosi 300 mm, a szerokość standardowego otworu drzwiowego – 710 mm. Opcjonalnie można wykonać otwór o szerokości 1010 mm. Na specjalne zamówienie istnieje możliwość wzmocnienia antypoślizgowej podłogi belkami ze stali nierdzewnej, a także wykonania komory bez podłogi, zapewniającej łatwy dostęp dla wózków.


Chłodnia modułowa – zalety

Do najważniejszych zalet, związanych z użytkowaniem chłodni modułowych Desmon, należą:

  • Szeroki wybór produktów – marka Desmon oferuje ponad 200 modeli modułowych chłodni i mroźni.
  • Produkcja na zamówienie – bierzemy pod uwagę oczekiwania klientów, dlatego zapewniamy możliwość dopasowania komór do indywidualnych potrzeb zarówno pod kątem wymiarów, jak i zakresu temperatur czy umiejscowienia agregatu chłodniczego. Dostępne są cztery wymiary paneli: 300/600/900/1200 mm (panel narożnikowy ma wymiary 150 x 450 mm).
  • Łatwy montaż – zamontowanie paneli modułowych jest proste i nie zajmuje wiele czasu dzięki zintegrowanemu systemowi zatrzasków. Podwieszany agregat chłodniczy może być zainstalowany na dowolnej ścianie.
  • Doskonała szczelność – izolacja o grubości 100 mm zapewnia wysoką efektywność termiczną komór. Montaż na podwójne zatrzaski oznacza skuteczne uszczelnienie bez konieczności użycia dodatkowych śrub czy maskownic. Komory gwarantują utrzymanie temperatury wewnętrznej niemal w każdych warunkach (do temperatury otoczenia 43°C).
  • Wygoda – podłoga modułowych komór chłodniczych wykonana jest ze stali pokrytej warstwą antypoślizgową z zaokrąglonymi narożnikami wewnętrznymi. Gwarantuje to maksymalną wygodę.
  • Higiena – prosta budowa i wykonanie z białej stali szlifowanej lub stali nierdzewnej sprawiają, że chłodnie modułowe są higieniczne i łatwe w utrzymaniu.
  • Bezpieczeństwo – komory chłodnicze wyposażone są w zawór dekompresyjny, który wyrównuje ciśnienie w mroźni, eliminując tym samym ryzyko wysadzenia drzwi.

Modułowe komory chłodnicze w ofercie Kaleta Group

Wszystkie chłodnie modułowe Desmon znajdziesz w ofercie Kaleta Group. Oferujemy bogaty wybór komór oraz szybki czas dostawy i montażu. Zapewniamy też bezproblemową rozbudowę systemu chłodniczego w przyszłości. Aby sprzęt umożliwiał Ci zachowanie najwyższych standardów przechowywania, służymy profesjonalnym doradztwem już na początkowym etapie wyboru. Dzięki temu masz pewność, że otrzymasz urządzenie najwyższej jakości, które może być eksploatowane nawet w najbardziej wymagających warunkach.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Skontaktuj się z nami

Dział handlowy

Specjalista ds. sprzedaży

Sylwester Wronowski

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie – czy lód sprawdza się lepiej niż woda lodowa?

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.

Więcej

Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.

Więcej