
Komory przechowalnicze
Komory chłodnicze i mroźnicze to zamknięte przestrzenie, pozwalające na zachowanie ściśle określonych warunków temperaturowych wymaganych do przechowywania produktów spożywczych.
Celem jest wydłużenie okresu przydatności do spożycia przechowywanych produktów, przy zachowaniu wszelkich walorów estetycznych oraz smakowych. Charakteryzują się bardzo dobrą izolacyjnością przegród ograniczających komorę.
Komory chłodnicze i mroźnicze
Na podstawie określonego rodzaju przechowywanego produktu, wykonanego bilansu cieplnego określona zostaje wymagana wydajność chłodnicza, na podstawie której dobierane są parowniki zainstalowane w komorze oraz obsługujący je agregat skraplający W zależności od temperatury powietrza wewnątrz komory wyróżniamy komory chłodnicze, zakres temperatur od 0 do 10C oraz komory mroźnicze, zakres temperatur od -5C do -25C. W przypadku owoców szerokie zastosowanie znajdują również komory z kontrolowaną atmosferą ograniczającą w znacznym stopniu oddychanie owoców i wydłużające okres przechowywania.
Zastosowanie komór przechowalniczych
Komory znajdują zastosowanie na każdym etapie cyklu od produkcji żywności od momentu produkcji do detalicznej sprzedaży, komory w zakładach przemysłowych przetwórstwa spożywczego, komory w centrach logistycznych i komory w sklepach, gdzie robione są codzienne zakupy, transport pomiędzy miejscem produkcji a sklepem również odbywa się w swego rodzaju mobilnych komorach pełniących formę nadwozi izotermicznych.
Komory chłodnicze szeroko stosowane są również w przemyśle farmaceutycznym do przechowywania leków, w przedsiębiorstwach z branży pogrzebowej do przechowywania ludzkich zwłok do czasu pochówku.