Polski (PL)Polski (PL)
Polski (PL)Polski (PL)
English (United Kingdom)English (United Kingdom)
Українська (Україна)Українська (Україна)
Deutsch (Deutschland)Deutsch (Deutschland)

Komory przechowalnicze

chłodnictwo przemysłowe

Komory chłodnicze i mroźnicze to zamknięte przestrzenie, pozwalające na zachowanie ściśle określonych warunków temperaturowych wymaganych do przechowywania produktów spożywczych.

Celem jest wydłużenie okresu przydatności do spożycia przechowywanych produktów, przy zachowaniu wszelkich walorów estetycznych oraz smakowych. Charakteryzują się bardzo dobrą izolacyjnością przegród ograniczających komorę.

Komory przechowalnicze

Projektowanie

Dobór urządzeń i komponentów

Montaż instalacji

Serwis 24/7

Komory chłodnicze i mroźnicze

Na podstawie określonego rodzaju przechowywanego produktu, wykonanego bilansu cieplnego określona zostaje wymagana wydajność chłodnicza, na podstawie której dobierane są parowniki zainstalowane w komorze oraz obsługujący je agregat skraplający W zależności od temperatury powietrza wewnątrz komory wyróżniamy komory chłodnicze, zakres temperatur od 0 do 10C oraz komory mroźnicze, zakres temperatur od -5C do -25C. W przypadku owoców szerokie zastosowanie znajdują również komory z kontrolowaną atmosferą ograniczającą w znacznym stopniu oddychanie owoców i wydłużające okres przechowywania.


 
 








 

Zastosowanie komór przechowalniczych

Komory znajdują zastosowanie na każdym etapie cyklu od produkcji żywności od momentu produkcji do detalicznej sprzedaży, komory w zakładach przemysłowych przetwórstwa spożywczego, komory w centrach logistycznych i komory w sklepach, gdzie robione są codzienne zakupy, transport pomiędzy miejscem produkcji a sklepem również odbywa się w swego rodzaju mobilnych komorach pełniących formę nadwozi izotermicznych.

Komory chłodnicze szeroko stosowane są również w przemyśle farmaceutycznym do przechowywania leków, w przedsiębiorstwach z branży pogrzebowej do przechowywania ludzkich zwłok do czasu pochówku.

Efektywne chłodzenie dla branży mięsnej – precyzja, oszczędność i pełna kontrola

Dla jednego z naszych klientów z branży mięsnej zaprojektowaliśmy i wdrożyliśmy nowoczesny układ chłodniczy, który obsługuje:

  • 7 pomieszczeń o łącznej powierzchni ponad 2 700 m² i kubaturze 22 295 m³
  • w tym mroźnię wysokiego składowania na 2 295 palet, czyli ponad 2 500 ton mięsa
  • z precyzyjnym utrzymaniem temperatur od +8°C do -24°C

Skala działania:

W mroźni utrzymujemy temperaturę -24°C, co pozwala na zamrożenie ponad 100 ton mięsa dziennie, przy pełnym obciążeniu.

Proces odtajania chłodnic i podgrzewania posadzki realizowany jest z wykorzystaniem ciepła odpadowego, co znacząco obniża koszty eksploatacji.

Kluczowe korzyści dla klienta:

  • Do 35% oszczędności energii rocznie dzięki odzyskowi ciepła
  • Do 20% niższe zużycie energii elektrycznej dzięki adiabatycznemu chłodzeniu gas coolera
  • Zdalny dostęp i pełna kontrola nad temperaturami, alarmami i prewencją awarii
  • Ekologiczny CO₂ – bez F-gazów, z wysoką sprawnością
  • Bezpieczne podgrzewanie posadzki – ochrona konstrukcji mroźni i ciągłości pracy

Instalacja została wyposażona w zaawansowany system sterowania, który optymalizuje pracę wszystkich komponentów i umożliwia szybką reakcję serwisową.

Zobacz kulisy tej realizacji – od maszynowni, przez pomieszczenia, aż po dach z gas coolerem.

 


Skontaktuj się z nami:

Szukasz niezawodnej i energooszczędnej instalacji chłodniczej? Zaprojektujemy rozwiązanie dopasowane do Twojej inwestycji – wydajne, bezpieczne i z pełnym wsparciem serwisowym.

Dominik Dubiak

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 605 088 117