Blog

Znaleziono 12

Lód płatkowy i lód łuskowy – rodzaje lodu oraz zastosowanie w przemyśle

Lód odgrywa w przemyśle bardzo ważną rolę. Wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko jako dodatek do kolorowych drinków, ale też miejsce ekspozycji lub magazynowania żywności. W odpowiednio wyprodukowanych, zmrożonych płatkach przechowuje się m.in. ryby, mięso i owoce morza. Lód taki może też posłużyć do transportu produktów spożywczych, a także do szybkiego schładzania wina lub szampana. To, do czego można wykorzystać lód, determinowane jest przez jego rodzaj.

Zobacz cały wpis

Jak prawidłowo dbać o maszyny gastronomiczne?

Kluczową kwestią w lokalach gastronomicznych jest zachowanie czystości. Właściwa pielęgnacja mebli i urządzeń pozwala utrzymać odpowiedni poziom higieny pracy. Ten z kolei bezpośrednio przekłada się na jakość świadczonych usług i bezpieczeństwo konsumentów. Systematyczne czyszczenie maszyn przemysłowych sprawia, że działają one bez zarzutu przez długi czas. To więc najlepszy sposób na zapobieganie kosztownym i uciążliwym awariom sprzętu. Jak prawidłowo dbać o urządzenia gastronomiczne? Jakich środków używać do czyszczenia? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

Zobacz cały wpis

Jak działa kostkarka do lodu i jaką wybrać do lokalu?

Właściwie dobrana kostkarka do lodu ma niebagatelne znaczenie dla funkcjonowania obiektów w branży HORECA i Food Retail. Odpowiada nie tylko za rodzaj lodu, jakim będzie dysponował lokal, ale też za efektywność codziennej pracy i ponoszone koszty. Właściwości kostkarki do lodu decydują o ilości napojów, jaką będzie można przygotować w określonym czasie. Bezpośrednio wpływają też na ich estetykę i smak. Aby dobrze spełniać swoje zadania, urządzenia te powinny być wydajne, ergonomiczne i zbudowane z wysokiej jakości materiałów. To właśnie wykorzystanie odpowiedniej metody pracy wpływa na to, w jakim lokalu – i w jakim zakresie – będzie można je wykorzystać. Jak działa kostkarka do lodu i jak wybrać najlepszą?

Zobacz cały wpis