Blog

Zamrażarka szokowa – zastosowanie, właściwości i najważniejsze parametry

Zamrażanie produktów spożywczych w branży gastronomicznej wymaga użycia specjalistycznego sprzętu. Ważne są nie tylko jakość, wydajność i rozmiary urządzeń, ale przede wszystkim zastosowana technologia. By dowieść, jak duże jest jej znaczenie, posłużymy się prostym porównaniem. Pamiętasz moment, gdy wyjąłeś z kuchennego zamrażalnika maliny? Po rozmrożeniu nie przypominały tych samych, świeżych i aromatycznych owoców. To wina technologii mrożenia.

Klasyczna zamrażarka mrozi żywność powoli, a w trakcie tego procesu cząsteczki wody zmieniają się w kryształki lodu. Te zmrożone drobinki są na tyle duże, że niszczą strukturę produktów, negatywnie wpływając na ich smak, kolor, zapach i konsystencję. To dlatego owoce wyjęte z kuchennego zamrażalnika w niczym nie przypominają swojej pierwotnej formy. Technologia wykorzystana w zamrażarkach szokowych sprawia, że w produktach nie zdążą się wytworzyć niszczące kryształki lodu – struktura żywności pozostaje więc nienaruszona. Właśnie dlatego zamrażarka szokowa jest powszechnie wykorzystywana do mrożenia produktów w lokalach handlowych i gastronomicznych.

Jak działa schładzarko-zamrażarka szokowa?

Jak sama nazwa wskazuje, zamrażarka szokowa mrozi produkty gwałtownie, za sprawą wykorzystania bardzo niskich temperatur. Współczynnik wnikania ciepła w procesie mrożenia szokowego jest od 5 do 10 razy wyższy niż podczas tradycyjnego mrożenia. Dzięki temu przemiana fazowa następuje bardzo szybko. Zamrażarki szokowe są wyposażone w wydajne agregaty i system wentylatorów, który zapewnia bardzo dobrą cyrkulację powietrza w komorach. W efekcie dania można skutecznie mrozić nawet zaraz po przygotowaniu.

Podczas procesu schładzania na produkt nadmuchiwane jest powietrze o temperaturze -40°C, które natychmiastowo zamraża żywność. Dzięki temu w produktach spożywczych nie zachodzą żadne niebezpieczne procesy, które mogłyby negatywnie wpłynąć na ich jakość. Wszystkie walory konsumpcyjne, takie jak smak, zapach czy konsystencja, pozostają niezmienione. Dotyczy to nawet produktów o bardzo delikatnej strukturze, jak truskawki czy maliny.

Zamrażarka szokowa – zastosowanie i korzyści

Zamrażarkę szokową stosuje się w celu zachowania naturalnych właściwości mrożonych produktów – w tym idealnego smaku i pożądanej tekstury. Wykorzystuje się ją przede wszystkim w dużych obiektach gastronomicznych, w hotelowych restauracjach, ale też niewielkich lokalach, barach, cukierniach i lodziarniach. Brak uszkodzeń w strukturze żywności sprawia, że jej smak, zapach i konsystencja po rozmrożeniu są takie same jak w przypadku świeżych produktów. To bardzo duża zaleta tych urządzeń, dzięki której restauracje mogą oferować swoim klientom dania najwyższej jakości o każdej porze roku.

Zamrażarka szokowa to urządzenie, które pozwala firmom gastronomicznym optymalnie zarządzać swoimi zasobami. Mrożenie z użyciem tej technologii wydłuża przydatność produktów do spożycia, pozwala rozsądnie gospodarować żywnością, minimalizuje straty i ogranicza wydatki. Co ważne, zamrażarka szokowa pozwala mrozić produkty, które są jeszcze ciepłe, co bardzo oszczędza czas. Ponadto, za sprawą natychmiastowego działania, zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów. Dzięki specjalnej sondzie można wygodnie kontrolować temperaturę produktów w urządzeniu.

Parametry zamrażarek szokowych Normann

W Kaleta Group polecamy zamrażarki szokowe marki Normann. To firma z niemal 30-letnim doświadczeniem na rynku. Jej urządzenia gwarantują niezawodne i efektywne działanie przez długi czas.

Produkty Normann występują w trzech podstawowych seriach:

Schładzarki tej serii mają wygodny ekran dotykowy i przyjazny interfejs. Umożliwiają przeprowadzenie zarówno miękkich, jak i twardych cykli mrożenia. Obniżają temperaturę potrawy do +3°C i -18°C. Opcjonalnie mogą służyć do przechowywania danych HACCP. By dowiedzieć się więcej o systemie HACCP, przeczytaj artykuł Co to jest HACCP w gastronomii? Zasady i porady. Wydajność chłodnicza urządzeń z serii Entry wynosi od 0,67 kW do 3,36 kW.

To zamrażarka o bardzo wysokiej wydajności i niskim zużyciu energii. Pozwala zaprogramować wielofazowe cykle i ma wbudowany generator ozonu do sterylizacji komór. Jest kompatybilna z aplikacją Nortech, która pozwala w pełni wykorzystać wszechstronność urządzenia. Seria ta ma znikomy wpływ na środowisko naturalne. Wymagana wydajność chłodnicza dla największych modeli zamrażarek Nortech wynosi 19 kW.

Nowa wielopoziomowa koncepcja jeszcze bardziej podniosła wydajność urządzenia. Zamrażarka Nortech Plus pozwala zaprogramować nie tylko cykle wielofazowe, ale też mieszane „gorące/zimne”. Dzięki temu bardzo szybko rozmraża produkty i doprowadza je do temperatury serwowania. Wydajność chłodnicza tych urządzeń wynosi od 1,57 kW do 9,23 kW.

W ofercie marki znajduje się również autonomiczny system modułowy do rolet zewnętrznych Frame, który umożliwia przekształcenie istniejącej chłodni w schładzarkę szokową i zamrażarkę. Wszystkie urządzenia Normann spełniają rygorystyczne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Pamiętaj jednak o regularnym czyszczeniu ich. By dowiedzieć się, jak dbać o urządzenia gastronomiczne, przeczytaj artykuł Jak prawidłowo dbać o maszyny gastronomiczne? Czyszczenie i pielęgnacja.

Zamrażarka szokowa do lodów

Produkty Normann doskonale sprawdzają się jako zamrażarki szokowe do lodów, wykorzystywane w cukierniach i lodziarniach. Pozwalają zachować objętość lodów, chroniąc jednocześnie ich jakość i świeżość. „Szokówki” do lodów, dzięki automatycznemu cyklowi schładzania, umożliwiają podanie deseru w optymalnej temperaturze -12˚C. To gwarancja doskonałego smaku i idealnej konsystencji. Zamrażarki szokowe, za sprawą technologii działania i wielu praktycznych funkcjonalności, usprawniają produkcję lodów oraz pozwalają na oszczędzanie czasu i rozsądne organizowanie codziennej pracy.

Urządzenia Normann znajdziesz w ofercie Kaleta Group. Wszystkie dostępne zamrażarki są wyposażone w wygodny, intuicyjny panel sterowania, wielopunktową sondę do kontroli temperatury, półki na pojemniki i tace oraz pojemnik na skropliny. Stosowanie „szokówek” Normann do mrożenia świeżych i ugotowanych produktów spożywczych daje gwarancję, że spełniają one normy sanitarne. W przypadku pojawienia się pytań zachęcamy do kontaktu.

Polecane produkty
PLUS 12

Schładzarko-zamrażarka szokowa Nortech

  • Wydajność chłodnicza: 51 kg/cykl
  • Wydajność mroźnicza: 38 kg/cykl
>
PLUS 5

Schładzarko-zamrażarka szokowa Nortech

  • Wydajność chłodnicza: 23 kg/cykl
  • Wydajność mroźnicza: 18 kg/cykl
>
NAT 15

Schładzarko-zamrażarka szokowa Nortech

  • Wydajność chłodnicza: 68 kg/cykl
  • Wydajność mroźnicza: 52 kg/cykl
>
ENTRY 5

Schładzarko-zamrażarka szokowa

  • Wydajność chłodnicza: 18 kg/cykl
  • Wydajność mroźnicza: 12 kg/cykl
>
ENTRY 3

Schładzarko-zamrażarka szokowa

  • Wydajność chłodnicza: 12 kg/cykl
  • Wydajność mroźnicza: 8 kg/cykl
>
FM 22

Modułowy system do schładzania szokowego

  • Wydajność chłodnicza: 400 kg/cykl
  • Wydajność mroźnicza: 280 kg/cykl
>

 

Przeczytaj także

Zobacz
wszystkie wpisy
>

Jak prawidłowo dbać o maszyny gastronomiczne?

Kluczową kwestią w lokalach gastronomicznych jest zachowanie czystości. Właściwa pielęgnacja mebli i urządzeń pozwala utrzymać odpowiedni poziom higieny pracy. Ten z kolei bezpośrednio przekłada się na jakość świadczonych usług i bezpieczeństwo konsumentów. Systematyczne czyszczenie maszyn przemysłowych sprawia, że działają one bez zarzutu przez długi czas. To więc najlepszy sposób na zapobieganie kosztownym i uciążliwym awariom sprzętu. Jak prawidłowo dbać o urządzenia gastronomiczne? Jakich środków używać do czyszczenia? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

Więcej

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie – czy lód sprawdza się lepiej niż woda lodowa?

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.

Więcej

Jak działa kostkarka do lodu i jaką wybrać do lokalu?

Właściwie dobrana kostkarka do lodu ma niebagatelne znaczenie dla funkcjonowania obiektów w branży HORECA i Food Retail. Odpowiada nie tylko za rodzaj lodu, jakim będzie dysponował lokal, ale też za efektywność codziennej pracy i ponoszone koszty. Właściwości kostkarki do lodu decydują o ilości napojów, jaką będzie można przygotować w określonym czasie. Bezpośrednio wpływają też na ich estetykę i smak. Aby dobrze spełniać swoje zadania, urządzenia te powinny być wydajne, ergonomiczne i zbudowane z wysokiej jakości materiałów. To właśnie wykorzystanie odpowiedniej metody pracy wpływa na to, w jakim lokalu – i w jakim zakresie – będzie można je wykorzystać. Jak działa kostkarka do lodu i jak wybrać najlepszą?

Więcej

Znaczenie lodu w zakładach przetwórstwa rybnego – od połowu do sprzedaży

Lód pełni bardzo ważną funkcję w przemyśle rybnym. Wykorzystuje się go już na etapie połowu i w całym późniejszym łańcuchu sprzedaży. Do przetwórstwa 1000 kg ryb wykorzystuje się około 1000 kg lodu! Dlaczego jest tak potrzebny?

Więcej