Kostkarki do lodu Scotsman – wydajność i niezawodność

Właściwie przygotowany lód, o dużej trwałości i estetycznym wyglądzie, może przesądzić o zadowoleniu klienta z wizyty w restauracji czy kawiarni. Dlatego odpowiednio dobrana kostkarka to często klucz do gastronomicznego sukcesu.

Czym wyróżniają się produkty Scotsman? Wysoką jakością materiałów i nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi. Bardzo ważna jest jak najlepsza wydajność produkcji przy stosunkowo niewielkich kosztach eksploatacji. Jeśli więc szukasz profesjonalnej, przemysłowej kostkarki do lodu, która działa wydajnie i niezawodnie, rekomendujemy urządzenia Scotsman. Jak wybrać odpowiedni model? Najpierw określ, jaki rodzaj lodu jest Ci potrzebny.

Jaki lód produkują kostkarki do lodu Scotsman?

 

Lód typu Gourmet

to transparentne, krystalicznie czyste kostki lodu. Są twarde i bardzo trwałe, dzięki czemu długo utrzymują niską temperaturę napoju. Ich właściwości są zasługą metody produkcji. Urządzenia Scotsman wykorzystują technologię natryskową. Oznacza to, że kostki są formowane pojedynczo, poprzez wodę natryskiwaną na poziomy parownik. Kostki typu Gourmet wykazują bardzo szybkie działanie schładzające. Jeśli potrzebujesz kostkarki do branży HORECA, piekarni, fabryki lodu albo laboratorium medycznego, bardzo możliwe, że rozwiązanie takie będzie idealnie odpowiadało na Twoje potrzeby. Zapoznaj się z urządzeniami z serii AC, EC, MXG, DXG oraz MC.

Lód typu Dice

to sześcienne kostki lodu, zapewniające bardzo szybkie schładzanie napojów dzięki dużej powierzchni wymiany ciepła. Scotsman wykorzystał tu technologię pionowego parownika, która odpowiada za wysoką wydajność i niewielkie koszty działania urządzenia. Szukasz kostkarki do restauracji typu fast food lub hotelu? Najprawdopodobniej to właśnie ten rodzaj lodu sprawdzi się najlepiej. Poznaj kostkarki do lodu gastronomiczne z serii NU oraz NW.

Czytaj dalej

Zastosowanie lodu w piekarnictwie i cukiernictwie – czy lód sprawdza się lepiej niż woda lodowa?

Na jakość wypieku wpływają nie tylko składające się na recepturę składniki, ale też atrakcyjny wygląd, zapach, barwa, kształt i struktura. To właśnie na te cechy w pierwszej kolejności zwraca uwagę potencjalny klient.

Więcej

Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.

Więcej