Wyposażenie gastronomii

Lód płatkowy i lód łuskowy – rodzaje lodu oraz zastosowanie w przemyśle

Lód odgrywa w przemyśle bardzo ważną rolę. Wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko jako dodatek do kolorowych drinków, ale też miejsce ekspozycji lub magazynowania żywności. W odpowiednio wyprodukowanych, zmrożonych płatkach przechowuje się m.in. ryby, mięso i owoce morza. Lód taki może też posłużyć do transportu produktów spożywczych, a także do szybkiego schładzania wina lub szampana. To, do czego można wykorzystać lód, determinowane jest przez jego rodzaj.

Rodzaje lodu w przemyśle

W ofercie firmy Kaleta Group znajdziesz profesjonalne urządzenia do produkcji lodu marki Scotsman. To światowy lider w branży maszyn do lodu z ponad 60-letnim doświadczeniem. Oferowane przez niego wytwornice lodu to niezawodne urządzenia, w które wyposażone są największe firmy na świecie. Produkują lód łuskowy, płatkowy oraz Nugget & Cubelet, a każdy z nich cechuje się doskonałą formą i konsystencją, dostosowaną do swojego przeznaczenia. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje lodu? Jakie zastosowania znajdują w gastronomii i innych branżach? Które urządzenia warto wybrać, by dostarczały najwyższej jakości lód?

Lód płatkowy z wytwornic Scotsman

Lód płatkowy jest najbardziej zbliżony do naturalnej postaci lodu. Powstaje w temperaturze wynoszącej nieco poniżej 0°C. Ma wszechstronne zastosowania. Wykorzystuje się go m.in. do eksponowania świeżej żywności (w tym ryb i owoców morza) w hotelowych bufetach, a także do przygotowywania napojów mrożonych i szybkiego schładzania win czy szampana. Występuje w dwóch postaciach: Flake (z zawartością wody na poziomie 25%) i Super Flake (z zawartością wody na poziomie 15%). Im więcej wody w lodzie, tym bardziej jest on wilgotny i zbliżony do swojej naturalnej formy. Lód płatkowy stosuje się w szeroko rozumianej branży HORECA – w restauracjach, hotelach i firmach cateringowych. Wykorzystywany jest również w supermarketach do magazynowania i ekspozycji produktów spożywczych. Jeśli interesuje Cię zupełnie inne zastosowanie lodu płatkowego, przeczytaj artykuł Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać? 

W ofercie Kaleta Group znajdziesz profesjonalne wytwornice lodu płatkowego . Odpowiednie urządzenie dobierzesz, kierując się swoim dziennym zapotrzebowaniem na lód. Do użytku gastronomicznego polecamy wytwornice z wbudowanymi pojemnikami na lód o wydajności od 73 kg/24 h do 200 kg/24 h. W dużych hotelach i restauracjach lepiej sprawdzą się modułowe wytwornice z serii MF, do których można samodzielnie dobrać zbiornik o dowolnej pojemności.

Lód łuskowy z wytwornic Scotsman

Lód łuskowy to najbardziej „suchy” rodzaj lodu. Ma zaledwie 2% wody, jest też bardzo twardy i zmrożony. Dzięki takim cechom idealnie nadaje się do eksponowania produktów spożywczych, do transportu szybko psującej się żywności oraz do schładzania ciast. Lód łuskowy przypomina kawałki szkła. Jest uniwersalny pod względem zastosowań, a jego najważniejszą cechą jest to, że topi się bardzo powoli, długo utrzymując niską temperaturę żywności. Zastosowanie lodu łuskowego możliwe jest głównie w supermarketach, portach i na kutrach rybackich. Bardzo często lód łuskowy wykorzystuje się w procesach przy produkcji żywności w przemyśle mięsnym i piekarniczym.

Lód łuskowy produkowany jest z zastosowaniem wytwornic Scotsman z serii MAR , opartych na technologii poziomego parownika. Urządzenia te od wielu lat są najchętniej wybierane do sklepów wielkopowierzchniowych. Znajdziesz je w ofercie Kaleta Group w wersji kompaktowej lub split (do podłączenia pod centralny układ chłodniczy lub dedykowany agregat chłodniczy). Wytwornice z tej serii słyną ze swojej wytrzymałości i niezawodności.

Polecane produkty
MF 66

Wytwornica lodu płatkowego

  • Wydajność: 1150 kg/24h
>
MAR 108 SPLIT

Wytwornica lodu łuskowego

  • Wydajność: 785 kg/24h
>
MXG 638

Kostkarka do lodu

  • Wydajność: 340 kg/24h
>
AC 176

Kostkarka do lodu

  • Wydajność: 85 kg/24h
>

Kostki lodu – zastosowanie

W naszej ofercie dostępne są profesjonalne, przemysłowe kostkarki, produkujące lód do drinków i orzeźwiających napojów. Najczęściej korzystają z nich restauracje, bary, hotele, kawiarnie, cukiernie oraz lokale typu fast food. Kostkarki Scotsman oraz zbiorniki na lód występują w różnych rozmiarach. Dzięki temu z łatwością można dobrać urządzenie, które idealnie odpowiada na zapotrzebowanie lokalu.

Rodzaje kostkarek do lodu Scotsman:

  • Seria AC  z odpływem grawitacyjnym to kostkarki z wybudowanymi pojemnikami na lód. Zapewniają one krystalicznie czyste kostki typu Gourmet, które świetnie nadają się do drinków i napojów.
  • Seria EC z pompą wody to kostkarki z wbudowanymi zbiornikami i wymuszonym odpływem skroplin.
  • Seria DXG to dyspenser kostek Gourmet z wbudowanym zbiornikiem.
  • Seria MXG, MC (urządzenia produkujące kostki Gourmet) oraz NW (urządzenia produkujące kostki Dice i Halfdice) to modułowe kostkarki, do których można samodzielnie dobrać odpowiednich rozmiarów zbiornik.
  • Seria NU z wbudowanymi zbiornikami pozwala na produkcję kostek typu Dice. Kostki te, za sprawą dużej powierzchni wymiany ciepła, bardzo szybko schładzają napoje.

Nasze urządzenia produkują kostki w wielu wariantach wagowych. Lód Gourmet dostępny jest w wariantach 8 g, 20 g, 39 g i 60 g, a lód typu Dice – 5 g, 6 g, 10 g i 12 g. Kostkarki mają elektroniczne sterowanie, dużą wydajność i ergonomiczną budowę. Wykorzystują też nowoczesne technologie, zapobiegające rozwojowi mikroorganizmów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat kostkarek, przeczytaj artykuł Jak działa kostkarka do lodu i jaką wybrać do lokalu? 

Przeczytaj także

Zobacz
wszystkie wpisy
>

Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?

Choć lód najczęściej stosowany jest w orzeźwiających napojach, ma on o wiele więcej zastosowań. Służy m.in. do ekspozycji żywności, schładzania ciasta w piekarniach czy bezpiecznego magazynowania produktów spożywczych. Zwykło się myśleć, że to po prostu zamrożona woda – tymczasem istnieje wiele rodzajów lodu, różniących się formą, konsystencją i sposobem wytwarzania. Właśnie dlatego wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko w gastronomii, ale też w przemyśle, medycynie, transporcie czy branży SPA. O tym ostatnim zastosowaniu chcemy dziś „pomówić”.

Więcej

Jak działa kostkarka do lodu i jaką wybrać do lokalu?

Właściwie dobrana kostkarka do lodu ma niebagatelne znaczenie dla funkcjonowania obiektów w branży HORECA i Food Retail. Odpowiada nie tylko za rodzaj lodu, jakim będzie dysponował lokal, ale też za efektywność codziennej pracy i ponoszone koszty. Właściwości kostkarki do lodu decydują o ilości napojów, jaką będzie można przygotować w określonym czasie. Bezpośrednio wpływają też na ich estetykę i smak. Aby dobrze spełniać swoje zadania, urządzenia te powinny być wydajne, ergonomiczne i zbudowane z wysokiej jakości materiałów. To właśnie wykorzystanie odpowiedniej metody pracy wpływa na to, w jakim lokalu – i w jakim zakresie – będzie można je wykorzystać. Jak działa kostkarka do lodu i jak wybrać najlepszą?

Więcej

Wyposażenie kuchni w restauracji – co jest potrzebne?

Sukces restauracji zaczyna się od jej wyposażenia. Odpowiednio dobrany sprzęt gastronomiczny pozwala nie tylko wydajniej i wygodniej pracować, ale też zredukować koszty związane z prowadzeniem biznesu.

Więcej

Znaczenie lodu w zakładach przetwórstwa rybnego – od połowu do sprzedaży

Lód pełni bardzo ważną funkcję w przemyśle rybnym. Wykorzystuje się go już na etapie połowu i w całym późniejszym łańcuchu sprzedaży. Do przetwórstwa 1000 kg ryb wykorzystuje się około 1000 kg lodu! Dlaczego jest tak potrzebny?

Więcej