Lód płatkowy i lód łuskowy – rodzaje lodu oraz zastosowanie w przemyśle
Lód odgrywa w przemyśle bardzo ważną rolę. Wykorzystuje się go na różne sposoby – nie tylko jako dodatek do kolorowych drinków, ale też miejsce ekspozycji lub magazynowania żywności. W odpowiednio wyprodukowanych, zmrożonych płatkach przechowuje się m.in. ryby, mięso i owoce morza. Lód taki może też posłużyć do transportu produktów spożywczych, a także do szybkiego schładzania wina lub szampana. To, do czego można wykorzystać lód, determinowane jest przez jego rodzaj.
Rodzaje lodu w przemyśle
W ofercie firmy Kaleta Group znajdziesz profesjonalne urządzenia do produkcji lodu marki Scotsman. To światowy lider w branży maszyn do lodu z ponad 60-letnim doświadczeniem. Oferowane przez niego wytwornice lodu to niezawodne urządzenia, w które wyposażone są największe firmy na świecie. Produkują lód łuskowy, płatkowy oraz Nugget & Cubelet, a każdy z nich cechuje się doskonałą formą i konsystencją, dostosowaną do swojego przeznaczenia. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje lodu? Jakie zastosowania znajdują w gastronomii i innych branżach? Które urządzenia warto wybrać, by dostarczały najwyższej jakości lód?
Lód płatkowy z wytwornic Scotsman
Lód płatkowy jest najbardziej zbliżony do naturalnej postaci lodu. Powstaje w temperaturze wynoszącej nieco poniżej 0°C. Ma wszechstronne zastosowania. Wykorzystuje się go m.in. do eksponowania świeżej żywności (w tym ryb i owoców morza) w hotelowych bufetach, a także do przygotowywania napojów mrożonych i szybkiego schładzania win czy szampana. Występuje w dwóch postaciach: Flake (z zawartością wody na poziomie 25%) i Super Flake (z zawartością wody na poziomie 15%). Im więcej wody w lodzie, tym bardziej jest on wilgotny i zbliżony do swojej naturalnej formy. Lód płatkowy stosuje się w szeroko rozumianej branży HORECA – w restauracjach, hotelach i firmach cateringowych. Wykorzystywany jest również w supermarketach do magazynowania i ekspozycji produktów spożywczych. Jeśli interesuje Cię zupełnie inne zastosowanie lodu płatkowego, przeczytaj artykuł Lód w wyposażeniu saun i SPA – dlaczego jest niezbędny i jaki wybrać?
W ofercie Kaleta Group znajdziesz profesjonalne wytwornice lodu płatkowego . Odpowiednie urządzenie dobierzesz, kierując się swoim dziennym zapotrzebowaniem na lód. Do użytku gastronomicznego polecamy wytwornice z wbudowanymi pojemnikami na lód o wydajności od 73 kg/24 h do 200 kg/24 h. W dużych hotelach i restauracjach lepiej sprawdzą się modułowe wytwornice z serii MF, do których można samodzielnie dobrać zbiornik o dowolnej pojemności.
Lód łuskowy z wytwornic Scotsman
Lód łuskowy to najbardziej „suchy” rodzaj lodu. Ma zaledwie 2% wody, jest też bardzo twardy i zmrożony. Dzięki takim cechom idealnie nadaje się do eksponowania produktów spożywczych, do transportu szybko psującej się żywności oraz do schładzania ciast. Lód łuskowy przypomina kawałki szkła. Jest uniwersalny pod względem zastosowań, a jego najważniejszą cechą jest to, że topi się bardzo powoli, długo utrzymując niską temperaturę żywności. Zastosowanie lodu łuskowego możliwe jest głównie w supermarketach, portach i na kutrach rybackich. Bardzo często lód łuskowy wykorzystuje się w procesach przy produkcji żywności w przemyśle mięsnym i piekarniczym.
Lód łuskowy produkowany jest z zastosowaniem wytwornic Scotsman z serii MAR , opartych na technologii poziomego parownika. Urządzenia te od wielu lat są najchętniej wybierane do sklepów wielkopowierzchniowych. Znajdziesz je w ofercie Kaleta Group w wersji kompaktowej lub split (do podłączenia pod centralny układ chłodniczy lub dedykowany agregat chłodniczy). Wytwornice z tej serii słyną ze swojej wytrzymałości i niezawodności.
Kostki lodu – zastosowanie
W naszej ofercie dostępne są profesjonalne, przemysłowe kostkarki, produkujące lód do drinków i orzeźwiających napojów. Najczęściej korzystają z nich restauracje, bary, hotele, kawiarnie, cukiernie oraz lokale typu fast food. Kostkarki Scotsman oraz zbiorniki na lód występują w różnych rozmiarach. Dzięki temu z łatwością można dobrać urządzenie, które idealnie odpowiada na zapotrzebowanie lokalu.
Rodzaje kostkarek do lodu Scotsman:
- Seria AC z odpływem grawitacyjnym to kostkarki z wybudowanymi pojemnikami na lód. Zapewniają one krystalicznie czyste kostki typu Gourmet, które świetnie nadają się do drinków i napojów.
- Seria EC z pompą wody to kostkarki z wbudowanymi zbiornikami i wymuszonym odpływem skroplin.
- Seria DXG to dyspenser kostek Gourmet z wbudowanym zbiornikiem.
- Seria MXG, MC (urządzenia produkujące kostki Gourmet) oraz NW (urządzenia produkujące kostki Dice i Halfdice) to modułowe kostkarki, do których można samodzielnie dobrać odpowiednich rozmiarów zbiornik.
- Seria NU z wbudowanymi zbiornikami pozwala na produkcję kostek typu Dice. Kostki te, za sprawą dużej powierzchni wymiany ciepła, bardzo szybko schładzają napoje.
Nasze urządzenia produkują kostki w wielu wariantach wagowych. Lód Gourmet dostępny jest w wariantach 8 g, 20 g, 39 g i 60 g, a lód typu Dice – 5 g, 6 g, 10 g i 12 g. Kostkarki mają elektroniczne sterowanie, dużą wydajność i ergonomiczną budowę. Wykorzystują też nowoczesne technologie, zapobiegające rozwojowi mikroorganizmów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat kostkarek, przeczytaj artykuł Jak działa kostkarka do lodu i jaką wybrać do lokalu?
Przeczytaj także
Zobaczwszystkie wpisy